5 dôvodov, prečo má vaša robotická kosačka krátku výdrž batérie

lQLPJyFWi9-eiRDNA-jNA-iwKh4qlRYNeL8EERjtNoAVAQ_1000_1000

5 dôvodov, prečo má vaša robotická kosačka takú krátku výdrž batérie

Nastavíte svoju robotickú kosačku na trávu a idete sa stretnúť s rodinou. Koniec koncov, chcete radšej žiť svoj život, ako tráviť víkendy kosením trávy. To je celý zmysel robotickej kosačky! Už po 25 minútach si všimnete, že váš "Igorko" (áno, v našom príbehu ste autonómnej kosačke dali prezývku) mieri späť k nabíjacej stanici. Igor dokázal medzi jednotlivými nabitiami kosiť aj hodinu. Čo sa deje s tým, že výdrž batérie vašej robotickej kosačky je taká krátka?

Pravdou je, že existuje niekoľko rôznych dôvodov, prečo môže byť výdrž batérie vašej robotickej kosačky kratšia, ako očakávate. Sme tu preto, aby sme vám pomohli vyriešiť záhadu. Nižšie uvádzame 5 hlavných dôvodov, prečo môže dôjsť k krátkemu nabíjaniu vašej robotickej kosačky. Zoradili sme ich v poradí od najbežnejších po najmenej bežné.

Najprv však začneme niekoľkými základnými informáciami o výdrži batérie robotickej kosačky.

ZÁKLADY ŽIVOTNOSTI BATÉRIE ROBOTY

Musíme začať definovaním, ako zistíte, či je výkon batérie vašej robotickej kosačky problematický. Niektorí ľudia si myslia, že ak kosačka nedokáže dokončiť celý trávnik na jedno nabitie, je to problém. Nie nevyhnutne.

Mnohí majitelia domov s robotickými kosačkami zisťujú, že ich kosačky sa musia čiastočne nabiť na trávniku. To je úplne normálne. Väčšina strojov nie je navrhnutá tak, aby pokryla celé oblasti naraz.

Okrem toho môžu ďalšie faktory mimo stroja ovplyvniť, koľko pôdy pokryje jedným nabitím. Napríklad, ak je tráva obzvlášť vysoká, hustá alebo mokrá, robotická kosačka bude potrebovať viac nabíjaní ako zvyčajne.

Podobne môže teplota ovplyvniť robotickú kosačku. Ak je to možné, kosačku chcete chrániť pred ostrým priamym slnečným žiarením. (Samozrejme, nemôžete tomu vždy pomôcť, keď kosačka kosí, ale môžete, keď je v doku. Odporúčame umiestniť dok v tieni alebo nechať robotickú kosačku vo vlastnej garáži.) Chladnejšie teploty tiež ovplyvňujú životnosť batérie vašej robotickej kosačky.

Ak sa teda vaša kosačka po hodine práce opäť nabije, nemusí to byť nevyhnutne dôvod na poplach. Ak si však všimnete, že výdrž batérie je o niečo nižšia ako predtým, a to aj za podobných podmienok, mali by ste to preskúmať. Alebo, ak kosačka už nedokáže správne udržiavať plochu a chcete zistiť prečo. Nakoniec, ak robotická kosačka nespĺňa svoju menovitú kapacitu... (stavte sa, že viete, kam to smeruje) ...chcete to preto preskúmať.

Tu je niekoľko možných príčin krátkej životnosti batérie robotickej kosačky, ktoré môžete objaviť.

1. NASTAVENIA KOSAČKY JE ZLÉ

Začíname s najčastejšou príčinou vybitia batérie v robotickej kosačke. A našťastie je to najjednoduchšie opraviť.

Ak vaša robotická kosačka nefunguje s ideálnymi nastaveniami, môže to spôsobiť rýchle vybitie batérie. Napríklad, ak sú nastavenia vyhľadávacieho kábla príliš vysoké, kosačka na to môže vynaložiť príliš veľa energie ako na samotné kosenie. Ak je plán kosenia príliš predimenzovaný, kosačka môže pracovať príliš často, čo znižuje samotnú životnosť batérie.

Tento problém má opäť najjednoduchšie riešenie. Jednoducho upravte nastavenia a môžete začať!

2. KOSAČKA NIE JE VHODNÁ DO PRIESTORU.

Rôzne robotické kosačky sú vyrobené pre rôzne druhy priestorov. Menšie modely sú určené pre menšie trávniky, vždy je vhodné ak ma kosačka ešte nejakú papierovú rezervu. Ak sa pokúsite použiť jeden na rozľahlom pozemku, nebude mať silu na rozvrh práce, ktorý potrebujete na to, aby dvor vyzeral pekne.

Ďalším faktorom je sklon trávnika. Vykonali sme rozsiahly test robotických kosačiek na kopcoch, aby sme ukázali, že niektoré sú vhodnejšie ako iné. Aj keď sa Gardena Minimo dokáže dostať do kopca v poriadku, potrebuje na to veľa energie, pretože na túto úlohu nebola vyrobená. Na druhej strane, Mammotion Luba zvládne kopcovitý dvor oveľa ľahšie bez vybíjania batérie.

Z tohto dôvodu nemôžeme dostatočne zdôrazniť, aké dôležité je vybrať si správnu robotickú kosačku pre váš trávnik. Pomôže to znížiť problémy s batériou robotickej kosačky. Pred investíciou sa určite obráťte na odborníkov na robotické kosačky, ktorí vám pomôžu nájsť tú správnu voľbu pre váš priestor. Nesprávna kosačka môže byť, žiaľ, drahá chyba.

3. NABÍJACÍ SYSTÉM NEFUNGUJE SPRÁVNE.

Pamätáte si na klasickú starú konzolu Sega? Vložili by ste kazetu, aby ste šli zachrániť princeznú zo zovretia zlého Bowsera. Na obrazovku by ste však dostali len nejaké náhodné biele a ružové škatuľky. Čo si robil? (A áno, uvedomujeme si, že tí z vás mladších ako 30 rokov túto radosť nikdy nepoznajú.)  Vybrali ste kazetu, vyfúkli prach a potom ste to skúsili znova.

Prečo sme to urobili? Vo vnútri kazety a vnútri konzoly boli nejaké kovové obvody. Keď ste ho vyčistili, kov do seba opäť správne zapadol. Potom by stroje boli schopné opäť jasne komunikovať.

Podobne fungujú aj robotické kosačky. Keď sa vrátia do svojej nabíjacej stanice, kovové kontakty na kosačke sa pripoja ku kontaktom na nabíjačke. (Tu je skvelý úvod o tom, ako sa robotické kosačky nabíjajú.) Ak teda máte problémy s batériou robotickej kosačky, môže ísť o problém s nabíjačkou, nie s kosačkou.

Začnite tým, že sa ubezpečíte, že žiadne nečistoty nezasahujú do procesu dokovania. Potom vyčistite nabíjaciu plochu vlhkou handričkou (najlepšie jemnou šmirgľovou handričkou alebo mosadznou kefkou). V prípade potreby môžete použiť jemný mydlový roztok alebo dokonca jemný brúsny papier, ak spozorujete koróziu. Len sa uistite, že nepoužívate agresívne chemikálie ani nevykonávate žiadne silné umývanie. Pri čistení sa tiež uistite, že je nabíjačka odpojená.

Ak čistenie kontaktov nefunguje, ale stále máte podozrenie, že problém spočíva v nabíjacej stanici, možno budete potrebovať novú nabíjačku. Vo všeobecnosti sa pohybujú medzi 50 až 200€. Je to teda stále lacnejšie riešenie ako nová kosačka – a často lacnejšie ako nová batéria.

4. VAŠA BATÉRIA JE STARÁ

Ak sa niekedy porozprávate s niekým starším ako 40 rokov, pripravte sa na to, že si vypočujete slová o tom, ako veľmi ich telo začalo bolieť a vŕzgať, odkedy dosiahli tento magický vek.

V tomto zmysle sú si batéria robotickej kosačky a človeka do istej miery podobné. Životnosť batérie robotickej kosačky sa so starnutím tiež znižuje.

Typická životnosť batérie robotickej kosačky je 3-5 rokov. Ak je teda vaša kosačka staršia ako 3 roky a zaznamenávate kratšie časy kosenia alebo znížený výkon kosenia, možno budete musieť vymeniť batériu.

Opäť, našťastie, je to jednoduchšie a lacnejšie riešenie ako niektoré z ostatných na našom zozname. Kúpte si novú batériu pre robotickú kosačku a vymeňte ju. (Ak s tým potrebujete pomoc, kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme.)

5. BATÉRIA ALEBO KOSAČKA JE POŠKODENÁ.

OK, dostali sme sa k najmenej častému dôvodu problémov s batériou robotickej kosačky. Tento je však zároveň najvážnejší.

Vo veľmi zriedkavých prípadoch dôjde k poškodeniu batérie robotickej kosačky (alebo samotnej kosačky). Prečo sa to deje? Zvyčajne je to spôsobené pádom alebo prepichnutím batérie. Poškodenie môže nastať aj vtedy, ak bola batéria vystavená extrémnym teplotám alebo bola príliš veľakrát zatlačená na hranice svojej kapacity.

Ak je vaša batéria alebo kosačka poškodená, najbežnejšími príznakmi sú, že kosačka nenaštartuje alebo sa neočakávane vypne. Vo veľmi zriedkavých prípadoch si môžete všimnúť vytečenie batérie, v takom prípade by ste mali okamžite kontaktovať odborníkov na robotické kosačky. V ešte zriedkavejších prípadoch si môžete všimnúť, že batéria dymí. Ak to niekedy uvidíte, okamžite volajte hasičov.

Aj keď je táto príčina kratšej životnosti batérie robotickej kosačky potenciálne najzávažnejšia, dobrou správou je, že je oveľa menej bežná ako ktorákoľvek iná príčina na našom zozname. A keď už sa s poškodenými časťami vysporiadate, stačí ich jednoducho vymeniť.

PROBLÉM S BATÉRIOU ROBOTICKEJ KOSAČKY VYRIEŠENÝ

Dobre, hotovo. Keď si prejdete týchto 5 bežných dôvodov kratšej výdrže batérie robotickej kosačky, dúfajme, že ste našli ten, ktorý vás ovplyvňuje. Ak nie, kontaktujte nás teda pracujezamna a my vám pomôžeme s riešením problémov ešte ďalej.

SPRÁVNA ÚDRŽBA ROBOTY KOSAČKY PRE ZVÝŠENIE ŽIVOTNOSTI BATÉRIE

Úprimne povedané, hoci všetci radi riešime záhady, buďme úprimní: nechcete často riešiť problémy s batériou robotickej kosačky. Našťastie pomocou niekoľkých malých krokov by ste mali mať s batériou len veľmi malé problémy.

Tu sú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste zaistili, že výdrž batérie vašej robotickej kosačky zostane na maxime čo najdlhšie:

  • Udržujte svoju autonómnu kosačku tak aby kosila poľa plánu.
  • Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa priamemu slnku a mrazu.
  • Na šetrenie energie použite nastavenia, ako sú ekologické režimy alebo cykly nabíjania.
  • (To je najdôležitejšie!) Uistite sa, že máte kosačku, ktorá je vhodná pre váš trávnik.

(Ďalšie skvelé tipy na údržbu robotickej kosačky si môžete prečítať tu.)

Ak budete postupovať podľa týchto tipov, batéria vašej robotickej kosačky bude dlho fungujúca. A ako hovorí staré príslovie: „Ak batéria robotickej kosačky nie je šťastná, nikto nie je šťastný.