Ako často treba nabíjať robotickú kosačku?

18491666_1888656871349206_2532797280163402094_o

AKO ČASTO JE POTREBNÉ NABÍJAŤ ROBOTICKÚ KOSAČKU?

Otázka, ako často je potrebné nabíjať batériu robotickej kosačky, je pre mnohých majiteľov záhrad veľmi dôležitá. Koniec koncov, tento faktor je jedným z rozhodujúcich faktorov pre efektivitu zariadenia. Čím častejšie robot smeruje k nabíjacej stanici, tým dlhšie trvá pokosenie celého trávnika.

Na otázku, ako často je potrebné nabíjať robotickú kosačku, nie je možné zovšeobecňovať odpoveď. Zároveň je však dôležité vedieť odhadnúť, ako dlho bude robotická kosačka potrebovať pokosiť celú plochu trávnika. Celková životnosť batérie navyše v konečnom dôsledku závisí od počtu nabíjacích cyklov.

ROZHODUJÚCI JE TYP BATÉRIE

Kapacita batérie závisí od viacerých faktorov. Prvým je skutočný typ batérie, tj chemický systém. Zatiaľ čo batérie NiMH boli štandardom, Li-Ion batérie sa teraz stali „ideou“ pre mnohé elektronické zariadenia. Napriek ich výkonu sú tieto batérie pomerne ľahké a kompaktné. Okrem toho majú rozhodujúcu výhodu v tom, že nabíjanie trvá približne rovnako dlho ako kosenie trávnika. Nie sú vybavené pamäťovým efektom - ako batérie NiMH - ale opotrebujú sa o niečo rýchlejšie.


Ďalším faktorom je kapacita batérie. Táto informácia sa udáva v mAh (miliampérhodinách) a udáva, ako dlho je batéria schopná napájať zariadenie pri určitom napätí. Pri menších modeloch je niekedy hranica 1 500 mAh, zatiaľ čo roboty na veľké trávniky môžu mať aj viac ako 4 000 mAh.

Aby som uviedol príklad, batéria s 1 000 mAh bude dodávať plných 1 000 mA počas jednej hodiny alebo 200 mA počas piatich hodín. Batéria s 3 500 mAh bude dodávať 200 mA po dobu 7,5 hodiny pred dobitím.

Tretím faktorom je vybíjací prúd, ktorý sa vyjadruje v mA. 

Vypočítajte výdrž a kapacitu batérie

Ak poznáte základné hodnoty kapacity a vybíjacieho prúdu, môžete si výdrž batérie vypočítať aj sami: 


Predpokladajme, že zariadenie s 18 V a hodnotou 4,ooo mAh neustále odoberá 3 000 mA na prevádzku. Jednoducho vydeľte nabitie vybíjacím prúdom, aby ste určili výdrž batérie. V tomto príklade je hodnota 0,75, to znamená, že zariadenie môžete prevádzkovať 45 minút, kým ho budete musieť vrátiť do nabíjacej stanice.
Kapacitu batérie môžete vypočítať pomocou nasledujúceho vzorca, kde faktor 1,3 označuje elektrickú prácu:

(kapacita batérie v mAh) / (nabíjací prúd v mA) * 1,3 = čas nabíjania batérie.

RC_on-base-station-on-grass-light-1-1024x682

FAKTORY SPOTREBY ENERGIE, KTORÉ UPREDNOSTŇUJÚ RÝCHLE NABÍJANIE

Robotická kosačka dosahuje maximálny čas kosenia iba na rovnom teréne. Svahy, početné manévre otáčania a v konečnom dôsledku obzvlášť robustný typ trávnika vyžadujú dodatočný výkon, takže robotická kosačka neustále jazdí so zvýšeným príkonom a možno sa bude musieť rýchlejšie vrátiť do nabíjacej stanice. Okrem toho má na výkon batérie vplyv aj prevádzková teplota. Koncom jesene alebo leta sa môže batéria vybíjať rýchlejšie ako pri miernych teplotách.

KAPACITA NABÍJANIA SA S VEKOM ZNIŽUJE

Prirodzene, životnosť batérie sa časom znižuje. Môže to byť po dvoch rokoch alebo až po piatich: skutočne to závisí od počtu nabíjacích cyklov počas tohto obdobia. Čím častejšie batériu nabíjate, tým rýchlejšie starne.
V určitom okamihu si všimnete, že sa robot vracia do nabíjacej stanice častejšie ako zvyčajne. Ak je to tak, mali by ste popremýšľať o výmene batérie .

  Nabíjacie cykly Priemerná životnosť Teplotné podmienky
Li-Ion batérie 500-800 4 roky 10-35°C (50-95°F)
Li-železofosfátové batérie 1.000-2.000 5 rokov 10-40°C (50-104°F)
NiMH batérie 350-500 6 rokov 5-40 °C (41-104 °F)

 

Životnosť batérie ovplyvňujú okrem počtu nabíjacích cyklov aj vietor a poveternostné podmienky. Teploty pod nulou môžu v krátkom čase výrazne ovplyvniť batériu, preto sa v zime vždy odporúča miesto bez mrazu. To isté platí pre jasné slnečné svetlo. Robot by nemal fungovať v poludňajšej horúčave a nabíjacia stanica by nemala byť ani umiestnená na slnečnom mieste v záhrade.

Batérii škodia aj extrémy ako úplné nabitie alebo hlboké vybitie. V ideálnom prípade by úroveň nabitia mala byť vždy medzi 30 % – 80 %. Samozrejme, nemôžete to neustále sledovať automatickým nabíjaním robota. Môžete ho však ovládať, ak robota naposledy nabijete, kým sa presunie do zimného skladu.

mockup_App-2.0-3-768x432

VÝPOČET ČASU KOSENIA

Pri výpočte časov kosenia venujte pozornosť intervalom nabíjania. Niekedy môžu výrazne predĺžiť celkový čas kosenia, ak robotická kosačka trávi viac času na nabíjacej stanici. Pre maximálnu efektivitu má preto zmysel zaobstarať si zariadenie s modernou Li-Ion batériou, ktorá sa nabije už za hodinu (v závislosti od kapacity batérie).

Ako často je potrebné batériu dobíjať, závisí od viacerých faktorov. Špecifikácia výrobcu je dobrým vodítkom, ale môže tiež stúpať alebo klesať v závislosti od premenných prostredia.

 

zdroj.: robomow.com