Ako dlho potrebuje robotická kosačka na pokosenie trávnika?

App-controling-RS

AKO DLHO POTREBUJE ROBOTICKÁ KOSAČKA NA POKOSENIE TRÁVNIKA?

Na otázku, ako dlho potrebuje robotická kosačka pokosiť záhradu, nie je ľahké odpovedať. Koniec koncov, to závisí od viacerých faktorov, ako sú: veľkosť plochy, charakter terénu a technické špecifikácie robotickej kosačky. Dôležitejšie sú osobné želania, ktoré môžu obmedziť maximálny čas kosenia.

Úprimne povedané, neexistuje všeobecná odpoveď na to, ako dlho potrebuje robot pokosiť trávnik. Koniec koncov, existujú rôzne vplyvné faktory, ktoré ovplyvňujú požadované časy kosenia. 

TECHNICKÉ VLASTNOSTI ROBOTICKEJ KOSAČKY

V prvom rade rýchlosť, akou robotická kosačka kosí váš trávnik, samozrejme závisí od modelu. Zariadenie s vysokokapacitnou batériou a veľkou šírkou záberu zvládne v rámci jedného nabíjacieho cyklu výrazne väčšiu plochu ako model vybavený napríklad šírkou záberu 18 namiesto 56 centimetrov.
Takmer identické modely môžu byť navyše vybavené rôznym softvérom. Zatiaľ čo niektoré robotické kosačky sa vrátia do svojich nabíjacích staníc už po 400 m², pri iných modeloch to môže nastať až po 800 m². Navyše, zatiaľ čo niektoré modely kosia 13 hodín denne, iné môžu byť v prevádzke nepretržite (24 hodín). Preto je model, ktorý ste si vybrali, relevantný pre vaše špecifické potreby. 
Ďalším kritériom účinnosti robotickej kosačky je rýchlosť kosenia. Staršie zariadenia sú často o niečo pomalšie ako novšie modely. Prirodzene, čím vyššia je rýchlosť robota, tým rýchlejšie sa musia čepele otáčať, aby sa dosiahol čistý a rovnomerný rez.
 

Ku kratšiemu času kosenia prispieva aj navigácia. Väčšina robotov jazdí po trávniku „chaoticky“: iba niekoľko modelov funguje podľa špecifického systému. Tá je z časového hľadiska efektívnejšia – čo platí aj pre niektoré robotické kosačky s GPS navigáciou.
Napokon, podstatnú úlohu zohráva aj napájanie z batérie. Postupom času robot stratí svoju plnú kapacitu nabíjania. Výsledkom je, že batéria už neuchováva toľko energie ako na začiatku. To znamená, že robot bude smerovať k nabíjacej stanici častejšie a celkový čas kosenia sa zvýši.

robohome_leaves

FAKTORY V ZÁHRADE, KTORÉ OVPLYVŇUJÚ RÝCHLOSŤ KOSENIA

Výrobcovia udávajú maximálny plošný výkon pre každé zariadenie. Nech je to akokoľvek, dá sa to dosiahnuť len za optimálnych podmienok, napríklad jednoduchým usporiadaním záhrady bez svahov či prekážok, ktorým je potrebné sa vyhýbať.
V každej záhrade zvyčajne existujú faktory, ktoré ovplyvnia schopnosť robotickej kosačky kosiť maximálnou rýchlosťou: 

  • svahy
  • odroda trávnika (robustné a rýchlo rastúce odrody vyžadujú viac energie batérie).
  • poveternostné podmienky (pre zariadenia s dažďovými senzormi).
  • prekážky, ktorým sa treba vyhýbať alebo vedú k častým manévrom otáčania
  • usporiadanie záhrady (napr. priechody a bočné zóny)

Tieto body nemožno vyjadriť v absolútnych číslach, pokiaľ ide o predĺžené časy kosenia. Napriek tomu môžete predpokladať, že pre priemernú záhradu môžu niektoré z týchto situácií znížiť plošný výkon približne o 30 %.
Naopak, existujú aj robotické kosačky, ktoré sú vybavené špeciálnymi trakčnými kolesami, a tak zvládajú stúpanie pomerne bez námahy. Moderné 360° senzory môžu tiež zvýšiť efektivitu pomocou šikovných manévrov otáčania s včasnou detekciou prekážok, takže výkon plochy sa v rámci času kosenia zníži len nepatrne.

OBMEDZENIA DOBY KOSENIA

Teoreticky môže byť robotická kosačka v prevádzke 12 až 24 hodín denne, v závislosti od softvéru. Hlavným cieľom však je, aby zariadenie pokosilo trávnik v čo najkratšom čase. Potom si môžete vo voľnom čase pokojne užívať idylickú záhradu a deti sa môžu do sýtosti vyšantiť a hrať sa na trávniku. Možno sa v nedeľu zdržíte kosenia, aby ste sa vyhli konfrontácii so susedmi a robota využívate iba cez deň na ochranu voľne žijúcich živočíchov.
Všetky tieto faktory znižujú maximálny čas kosenia, takže má zmysel zvážiť, koľko hodín by ste chceli, aby vaša robotická kosačka pracovala každý deň (možno iba dva dni). V každom prípade si nezabudnite kúpiť vhodný model 

App-2.0-a_Robomow

KOSIŤ KAŽDÝ DEŇ ALEBO NIE?

To, či má robotická kosačka kosiť každý deň alebo každý druhý, zostáva kontroverzné aj medzi odborníkmi na trávu. Zatiaľ čo niektorí tvrdia, že trávnik by sa mal kosiť čo najčastejšie, iní veria, že príliš časté kosenie trávniku škodí. Test nemeckej asociácie trávnikov zistil, že v oboch prípadoch (kosenie denne a každý druhý deň) boli dosiahnuté vynikajúce výsledky. Je potrebné vyhnúť sa čakaniu dlhšiemu ako 2 dni.
V konečnom dôsledku však frekvencia kosenia závisí aj od pomeru plošného výkonu a plochy trávnika. Ak je pomer medzi nimi pomerne malý, robot musí kosiť častejšie, aby pokryl celú plochu. Ak napríklad potrebuje 10 hodín na pokosenie celej plochy, no má sa kosiť len 5 hodín denne, je potrebné ho posielať denne. Pokosenie celej plochy preto potrvá približne dva dni.

DÔLEŽITÁ JE DĹŽKA KOSENIA

Robotická kosačka musí mať dostatok času na to, aby skutočne pokryla celú plochu trávnika a rovnomerne orezala všetky steblá trávy. Je to dôležité aj preto, že pokosená tráva zostáva na povrchu a mala by sa rozložiť v pomerne krátkom čase, aby sa pôda zúrodnila. Toto funguje len s veľmi krátkymi steblami trávy.

Ako dlho potrebuje robotická kosačka na úplné pokosenie plochy závisí od viacerých faktorov. V ideálnom prípade musíte pri výbere vhodného modelu zvážiť, koľko času by mal robot stráviť na ploche každý deň alebo každé 2 dni a počítať s viac či menej veľkým nárazníkom podľa zložitosti vašej záhrady.

zdroj: robomow.com